Windows 7 streamer fotos og video til dine fladskærme

Windows-7---lancering-06.jpg
Med Windows 7 kan du streame indhold til eksempelvis din fladskærm, hvis den understøtter DLNA. Klik på billedet for at se det i et større format.
Håndteringen af medier som film, tv, musik og billeder har fået en kæmpe overhaling i Windows 7.

En af dem giver dig en ny grund til at anskaffe masser af nye dimser som fladskærme, musikanlæg og telefoner - nemlig understøttelsen af DLNA - eller Digital Living Network Alliance version 1.5.

En standard som allerede nu er bredt supporteret i fladskærme fra for eksempel Samsung, Philips og Sony samt masser af andet udstyr.

Et scenario er for eksempel, at du sidder i sofaen og kigger på de nyeste billeder fra dit spejlreflekskamera og lige vil dele et pletskud med resten af familien på din lækre 42 tommer skærm på væggen.

Du vælger Play To eller Afspil Til i Media Player og klikker på Sony skærmen - og straks skifter skærmen til at vise billedet til familiens store beundring.

Et andet er, at børnene råber: "Sæt lige Kaj og Andrea på vores tv - NU".

Du klikker ned på den optagne videostump, højreklikke og vælger Afspil til, Samsung-skærmen i børneværelset.

Lyder det som ønsketænkning - det er nu rent faktisk en realitet!

Brug pc'en som tv-server
Det giver en række muligheder med en Windows 7-maskine. Ikke bare kan man streame billeder, video og musik til andre afspillere.

Man kan også anvende Windows 7-maskinen som server for eksempelvis sit fjernsyn og browse medieindholdet fra dette.

Yderligere kan Windows 7 modtage streamet indhold fra andre enheder.

På toppen af dette findes den nok mest praktiske funktion, nemlig indbygget transcoding, som betyder, at Windows 7 undersøger, hvilket format eksempelvis dit tv kan understøtte, og transcoder musikken eller videoen on the fly, før det streames videre til dit tv.

Så længe formatet er understøttet i Windows 7, vil styresystemet udføre en transcoding.

Ud af boksen kommer Windows 7 med support for følgende ekstra formater ud over de kendte fra tidligere versioner:
MPEG-4 (mov, mp4,mp4a) (ikke iTunes beskyttede filer)
3GPP/3GPP2 (.3gp, 3g2)
AAC (.aac)
DivX, Xvid (.avi)
AVCHD (.m2t, .m2ts,.mts)
HDV (.m2t, .m2ts, .mts)

Opsætningen af Windows 7 til DLNA er relativt enkel. Microsoft kalder dog funktionen "Play to" eller på dansk "Afspil til". Man starter ganske enkelt Windows Media Player, og i menuen Stream vælges "Slå Mediastreaming til" for at agere som Server og Controller.

I samme menu kan også vælges "Tillad fjernkontrol af afspilleren", som slår Player og Renderer funktioner til, så pc'en kan modtage fra andre Windows 7 maskiner og diverse DLNA-apparater.

Vil du læse mere kan du få overblikket her.

Mere om DLNA her på engelsk og her på dansk.